Lange tijd kende ik twee manieren om met angst om te gaan; ik ontweek het of ik ging op wilskracht recht door de angst heen. Het eerste betekende dat ik situaties uit de weg ging en terwijl ik dat deed, werd mijn wereld kleiner en groeide de angst en ontstond steeds meer de angst voor de angst.

De tweede manier betekende dat ik mezelf keihard afwees vanwege mijn angst en mezelf forceerde om door de angst heen te gaan. En het is zo, dat ik op deze manier wel van bijvoorbeeld mijn angst voor de tandarts ben afgekomen, maar het kostte me wel (te) veel. Gelukkig weet ik nu dat er fijnere en zachtere manieren zijn om met angst om te gaan en die los te laten.

In mijn praktijk zie ik regelmatig cliënten met angstklachten, angsten in alle soorten en maten. En het maakt niet uit waar je bang voor bent, hoe de angst ontstaan is en of een ander jouw angst begrijpt of er misschien wat lacherig zijn schouders over ophaalt; angst werkt altijd belemmerend. Het weerhoudt je ervan vrij te leven, te doen wat jij wilt, te genieten. Angst remt je af, stopt de flow van je leven en houdt je klein.

Op een bepaald moment is je natuurlijke instinct, je natuurlijke alertheid voor gevaar omgeslagen naar angst, vaak als gevolg van eerder ervaren pijn die je niet weer wilt ervaren. Angst houdt jou dan misschien wel weg van dat soort pijnlijke ervaringen, maar de bijwerking is dat jij niet voluit leeft.

Hoe zou het zijn om die eerdere ervaringen, die programma’s op jouw harde schijf te transformeren, op te schonen. Door het los te laten en ruimte te maken voor nieuwe gevoelens, gedachten en ervaringen. Door vertrouwen toe te laten en die spier van vertrouwen te blijven trainen. Door bewust te kiezen voor vertrouwen, kun je nieuwe neurale verbindingen aanmaken in je hersenen.

En hoe vaker jij die verbinding activeert, hoe sterker en krachtiger dat neurale pad in je hersenen wordt. Waar vertrouwen is, daar is geen plek meer voor angst. Wat dan overblijft, is jouw natuurlijke alertheid waardoor je adequaat kan reageren op acuut gevaar. Er komt weer ruimte in jouw leven om leuke dingen te doen, om te genieten en je vrij te voelen.

Wil jij ook steeds meer vanuit vertrouwen leven? Je bent welkom in mijn praktijk, ik heb vanaf maart weer plek voor jou; voor een Touch of Matrix behandeling of traject.